Pages Navigation Menu

Om disse sidene

Hei, og velkommen til dette nettstedet der du lærer mye om sjakk, sjakkregler og alt som har med sjakk å gjøre. Dersom du har fulgt triumfene til Magnus Carlsen har du kanskje opplevd hvor mye spenning det kan være i et parti sjakk eller en større turnering, og kanskje har du selv lyst til å prøve deg. På disse sidene finner du mye informasjon som er til hjelp for deg som ønsker å lære mer om sjakk eller som er aktiv spiller i nord-Hordaland, der Masfjorden SKU holder til.

Visste du at sjakkens historie er godt over 1 000 år gammel? De første forløperne til det som er sjakk fantes i Asia allerede for rundt 1 500 år siden. Forskerne mener nå at sjakken må ha oppstått i India, og senere forflyttet seg via Persia (i dag Iran) til Europa. Det er nok få som vet at for eksempel uttrykket “sjakk matt” er avledet av et persisk uttrykk, “shah mah” – kongen er maktesløs. Dette er bare ett av mange eksempler på at sjakkens figurer, terminologi og regler reflekterer historiske etterlatenskaper som selv mange sjakkspillere ikke er noe særlig kjent med.

Den moderne formen for sjakk er ca. 500 år gammel, og utviklet seg i Europa med de kjente brikkene som brukes i dag. Turneringer som lignet dagens kom i gang først i den industrielle tidsalder mot slutten av det 19. århundre. Det internasjonale sjakkforbundet ble startet opp i mellomkrigstiden, og satte snart i gang VM-konkurranser slik vi kjenner dem i dag.