Pages Navigation Menu

Sjakk for nybegynnere, del 1

Den beste måten å lære sjakk på er å ta et kurs som er godkjent hos Norges Sjakkforbund gjennom Masfjorden SKU. Men det går også an å begynne å lære det grunnleggende på egen hånd, så lenge man har tilgang til internett. Her skal vi forsøke chess-1215079_960_720å gi en liten innføring i hvordan sjakk egentlig fungerer, særlig når det gjelder brikkene og deres bevegelser. Vi har laget denne lille innføringen fordi det er mye materiale på engelsk på nettet, men mye mindre på norsk, særlig for dem som aldri har spilt sjakk før. Dersom det går greit på engelsk, kan det imidlertid også være nyttig å ta en kikk på noen av de mange kule videoene som ligger ute på YouTube.

I alle brettspill og idrettsgrener finner man selvfølgelig regler. Man må kunne reglene både for å spille selv og for å forstå hva spillet går ut på. I sjakk betyr det at man må lære ganske mange regler på én gang, men fortvil ikke. Det blir lettere etter hvert, og reglene i sjakk endrer seg med århundrers mellomrom så det er ingen særlig fare for at denne kunnskapen skal bli foreldet.

Sjakkreglene dekker flere ulike områder som er viktige for spillet. Det gjelder for det første hvordan brettet skal se ut og hvordan det er bygd opp, og hvordan brikkene skal stilles opp på brettet før man begynner å spille. Dernest dreier det seg om hvordan man kan flytte brikkene når spillet er i gang. I tillegg kommer skrevne og uskrevne regler om hvordan man bærer seg ad under spillets gang, som for eksempel at det ikke er lov å ta på en brikke og så ikke flytte den. Helt til sist kommer det regler for hvordan ratinger regnes ut, hvordan turneringer avholdes, osv., men dette er ikke tema her.