Pages Navigation Menu

Sjakk for nybegynnere, del 2

De brikkene som er med i et sjakkspill er alltid i to farger, svart og hvit. Det er to spillere, og den ene har de hvite brikkene mens den andre har de svarte brikkene. I sjakk er det alltid den som har de hvite brikkene som starter spillet, og denne har dboardgames1211_1_galleryerfor en liten fordel. Mot en god spiller med hvit vil du i verste fall komme på defensiven fra første stund. Det gjør at det er lurt å lære seg u
like strategier for hvordan man skal spille som svart og hvit, nesten på samme måte som fotballag legger opp mer offensive eller defensive taktiske planer avhengig av om de spiller hjemme eller borte.

Brikkene på det hvite laget er først og fremst kongen, som alltid står på feltet E 1, og dronningen, som alltid står på D 1. At den hvite Dronningen står på D er en god huskeregel for hvordan man setter opp spillet. Kongen er spillets viktigste brikke, det er den som vernes og beskyttes så du ikke ender opp i sjakk matt. Dronningen er på sin side den mektigste og farligste av alle brikkene, og er i de rette hender et meget effektivt våpen.

I tillegg til kongen og dronningen kommer de øvrige offiserene i spillet, som er to tårn, to løpere og to springere for hver spiller. Hvite tårn står på A1 og H 1, altså helt på endene, med springerne innenfor på B 1 og G 1. Løperne står nærmest de kongelige, på henholdsvis C 1 og F 1.

I tillegg til disse farlige brikkene som står i bakerste rekke finner man også i enhver sjakkoppstilling en rekke bønder som strekker seg hele veien på tvers av brettet, fra A 2 til H 2. Disse bøndene er de svakeste og minst bevegelige brikkene, men er likevel en viktig del av spillets strategi.