Pages Navigation Menu

Tidskontroll i sjakk

Når man bare spiller sjakk mot en kompis eller noen i familien, er det kanskje ikke nødvendig å spille med tidskontroll. Man forutsetter simpelthen at den andre kan ta seg litt tid til å tenke seg om, naturligvis innenfor rimelighetens grenser. Men utenfor slike uformelle settinger spilles sjakk som regel med tidskontroll eller regler for betenkningstid.

Når man spiller med tidskontroll, bruker man som regel et ur eller sjakklokke. Den har to forskjbigstock-Woman-playing-chess-close-up-64209346-1024x683ellige klokker, én for hver spiller, men koblet slik at bare én av dem går om gangen. På hver klokke er det et slags håndtak eller klaff. Hvis dette faller ned betyr det at tiden er ute.

Det er forskjellige måter å anvende tidskontroll på. Man kan enten ha en fast begrensning for hvert trekk, eller man kan ha en viss tid per trekk pluss den tiden som ble til overs fra forrige trekk. I de store mesterskapene arrangert av det internasjonale sjakkforbundet har man som regel opp til 90 minutter, halvannen time, på å gjennomføre de første 40 trekkene. Dette er litt mer enn to minutter per trekk. Så får man 30 minutter totalt for resten av spillets gang. Unntaket er VM, der man får ekstra tid, hele 120 minutter, til de første trekkene.

Mange har sikkert hørt om lynsjakk, som er ulikt vanlig sjakk fordi det gis mye mindre tid for hvert trekk. Da må man gjennomføre alle sine trekk i løpet av et parti på under 10 minutter, eller i de mer ekstreme tilfellene – som i VM i lynsjakk – på 3 minutter pluss 2 sekunder ekstra for hvert trekk. Hurtigsjakk er en mellomting mellom lynsjakk og vanlig sjakk, vanligvis med en begrensning på mellom 10 og 60 minutter per parti. De fleste foretrekker imidlertid enten å spille et vanlig parti eller å teste hjernens hurtighet med lynsjakk.